«Нам треба свій Макдональдс» або про що говорили на луцькому форумі рестораторів

29Жовтня

13:10

29.10


«Нам треба свій Макдональдс» або про що говорили на луцькому форумі рестораторів

Про брак офіціантів і кухарів, равликів, як місцевий продукт та про те, для чого нам український «Макдональдс» говорили у Луцьку на Форумі рестораторів.

Форум ресторанного бізнесу West Rest Forum 2017 відбувся у луцькому розважальному центрі «Адреналін Сіті» 27 жовтня.

Протягом дня відомі шеф-кухарі, ресторатори та усі, хто з ними співпрацює, ділились власними секретами у сфері ресторанного бізнесу.

Шеф-кухар Юрій Хазіпов переконував присутніх в тому, що равлики – ніяка не екзотика, а перспективний волинський продукт, популярність якого може затьмарити навіть борщ і вареники. А все тому, що їх можна вирощувати на Волині. Аби тільки попит був.

Спікер не лише розповів про равликів, а й приготував їх на очах учасників форуму.
Журналістка «The Village Україна» Олександра Власюк розповіла, як «змусити» журналістів писати про ресторан, а єдиний в Україні соляний сомельє, куратор конгресу шеф-кухарів Fontegro Ukraine і Fontegro Expo Катерина Авдєєва привезла до Луцька десять незвичних видів солі – копчену на горіхові та вишні, випарену в лимоні, з додаванням в’ялених томатів, винну сіль, чорну, рожеву та інші. Усі вони мають не лише різний смак і запах, а й різну форму – дрібними крупинками, пластівцями тощо.

«За останні 30 років світова кухня змінилась так, як не змінювалась за тисячу. Тому ми не можемо стояти на місці. Смаки міняються і люди готові до новинок», – наголосила соляний сомельє.

Говорили на форумі й про правильне облаштування кухні ресторанута можливості для розвитку кухарів. Зокрема, шеф-кухар львівського готелю Citadel Inn Hotel Resor Євгеній Сушко розповів, як задарма стажувався в багатьох європейських ресторанах.

А шеф-кухар ще одного львівського готелю Edem Resort Medical Spa Артур Туманян зупинився на принципах нині модного здорового харчування.

Про проблеми ресторанного бізнесу говорив луцький ресторатор Роман Хорзов. З його слів, чи не найбільше ця сфера страждає від того, що молоді українці масово виїжджають за кордон. Адже таким чином заклади втрачають і своїх потенційних працівників, і клієнтів.

Не обійшлось на форумі без дегустацій. Окрім равликів, які готував Юрій Хазіпов, учасники спробували екзотичну страву від шеф-кухаря івано-франківського ресторану «Profiterole» Анатолія Ларчева. Він приготував цитрусові вареники з маринованим коропом і кремом з мідій. Фактично замість тіста у цих вареників – специфічне апельсинове желе. Процес приготування, хоч і недовгий, та клопіткий. Тому, каже шеф-кухар, страва не для меню закладів, а радше для того, щоб вразити гурманів.

«Творчість – це добре, але людина хоче їсти щодня. Хоче їсти швидко, якісно і за адекватні гроші, тому я не лише за творчість, а й за зрозумілу кухню», – зауважив модератор форуму Юрій Хазіпов.

З його слів, Україні потрібен свій аналог мережі ресторанів швидкого харчування «Макдональдс».

«Пора і нам щось придумати рівня «Макдональдса», а там рівень шикарний, повірте. Прийшов час молодим кухарям придумати те, що буде швидким, доступним, цікавим і готуватиметься з українських продуктів», – додав шеф-кухар.

Директор Бізнес-академії практичного менеджменту та організатор форуму Тетяна Репницька розповіла, що одна з цілей заходу – затвердити за Луцьком статус міста для бізнес-туризму.

«Луцьк цікавий не лише своїми пам’ятками, не лише людьми. Це також місто, де можна отримати нові знання і навички. Це вже десятий бізнес-форум нашої академії і ми плануємо проводити їх і надалі», – зазначила організатор зустрічі.

Коментарі